50 odtieňov sivej vo Vašom priestore, prečo nie

Sivá farba je neutrálna, farba kompromisu. Vzniká miešaním bielej a čiernej farby, dvoch tzv. nepestrých farieb. Práve z tej neutrálnosti sa rodí všetka jej provokačnosť a mystika, otvorené možnosti, ktoré sivá farba ponúka. Je asociatívna farba, ale predsa farba bez emócii.

Sivá farba bude taká, akú ju vy chcete mať. Pridajte viacej bielej a bude živšia a jasnejšia. Ak pridáte viacej čiernej bude tajomná, dramatická a pôvabná.

Interiéristi sivú vnímajú ako dokonalú farbu. Najčastejšie slúži ako pozadie, na ktorom vynikne alebo sa zdôrazní nejaká časť priestoru alebo detailov v ňom. Veľmi ľahko sa kombinuje s ostatnými farbami a niektoré kombinácie sú nestarnúce, napríklad oranžová a sivá, ktorá je častá v podnikateľskom svete a zanecháva dojem exkluzivity.
Chromatika a psychológia sivú farbu charakterizujú ako studenú a konzervatívnu farbu bez emócií, ktorá nemá zvláštne stimulačné pôsobenie na človeka. Ona je pevná a stabilná, pôsobí upokojujúco a dáva pocit istoty. Asociuje na zrelosť, intelekt a vedomosti, odbornosť a zodpovednosť. Preto rôzne odtiene sivej často stretneme vo formálnom, kancelárskom a podnikateľskom svete.

Sivá farba nemusí byť nudná
Odborníci na úpravu interiéru vám vždy povedia, že veľa sivej v nejakej miestnosti môže vyvolať pocity melanchólie a depresie. Ak ju použijete bez odborníka a na vlastnú päsť riskujete, že sa váš dom zmení na neosobné pracovné prostredie alebo letiskový terminál. Preto sa sivá používa ako farba pozadia, na ktoré sa potom pridávajú iné, silnejšie farby a tak sa dosiahne želaný efekt. Svetlejšie odtiene sivej veľmi dobre, aj efektnejšie, môžu nahradiť bielu v pozadí, a tmavšie čiernu.
Keď sa správne kombinuje s inými farbami, sivá sa stáva jemnejšia, kreatívnejšia a inšpiratívna. Pôsobí uspokojujúco na okolité farby a zmierňuje silné farebné tóny.
Nasledujú niektoré základné pravidlá ako kombinovať sivú s inými farbami, i keď pravidlá sú aj na to, aby sa porušovali a sivá farba vám to vo veľkej miere aj dovoľuje.
Ak svetlejšie odtiene sivej skombinujeme s pastelovými odtieňmi modrej, ružovej, zelenej a levanduľovej farby dosiahnete tzv. ženský princíp. Aby ste dostali mužnejší vzhľad miestnosti tieto farby by bolo treba použiť v ich intenzívnejších tónoch. Ale ak vo vašom priestore dominujú tmavšie odtiene sivej, osvetlenie musí byť silnejšie a pravidelne umiestnené.
Sivá je aj farba kovu a striebra, môžete tak dosiahnuť efekt vysokej technológie a výroby. Retro vzhľad dosiahnete ak na sivé pozadie pridáte žiarivé fialové detaily.
Sivá má schopnosť, aby tzv. teplé farby, ako sú zlaté, žlté a červené tóny čiastočne zmiernila. Sviežosť a veselosť jej pridajú žiarivé žlté detaily na trochu tmavšom sivom pozadí. Holubičia sivá a citrónová žltá patria medzi najdokonalejšie kombinácie.

Absolútne IN v poslednom období je moderný mix elegantnej sivej s energickou červenou farbou, najmä v obývačkách.
A ešte jedna užitočná informácia - sivá veľmi dobre skrýva fľaky a nerovnosti na povrchoch stien.
Ľudské oko rozlišuje okolo 500 odtieňov sivej, od tmavej grafitovej, slonovinovej, cez holubičiu sivú, striebornú a farbu betónu a kameňa…
Nič nie je také osobné ako výber farieb pre steny priestoru, v ktorom bývate. Preto vám navrhujeme, aby ste využili možnosti moderných technológii a za pomoci našej aplikácie našli svoju ideálnu kombináciu. Pozrite si, ako sa určité tóny sivej zhodujú s inými farbami a všetko to v rozličných účelových zariadeniach, ako aj na stenách vo vašom priestore.