Žltá farba – naplňte svoj priestor šťastím a optimizmom

Žltá je farba slnka, lesku a sviežosti. To je najstimulačnejšia zo všetkých farieb, ktoré ľudské oko vníma ako prvé. Preto sú v mnohých krajinách taxíky a školské autobusy práve žlté. Charakterizuje ju veľká vlnová dĺžka a mnohé prekvapí údaj, že je žltá svetlejšia od bielej.

Žltá sa vníma ako „najšťastnejšia“ farba v celom spektre, vyžaruje optimizmom, energiou a púta pozornosť. Preto sa žltá často používa na zdôrazňovanie a upozorňovanie na určité detaily a časti miestností. Táto teplá farba sa symbolicky spája so slnkom a podnecuje šťastie, sebadôveru a aj múdrosť. Zrýchľuje metabolizmus a dýchanie, zvyšuje krvný tlak, podporuje bdenie a komunikatívnosť. Opýtali ste sa niekedy, prečo sú tradičné poštové schránky žltej farby?

Ale, aj žltá farba má negatívne stránky. Ak je miestnosť nasýtená žltou farbou a ak sa v nej trávi veľa času môže vyvolať frustráciu, strach a zlosť. Niektoré žlté tóny vyžarujú veľké množstvo svetla a preto vadia očiam a unavujú ich. Napr. práve preto sa najťažšie číta zo žltého povrchu. Výskumy ukázali, že bábätká dlhšie a častejšie plačú v izbách so žltými povrchmi. Preto je najlepšie sa poradiť s odborníkmi a dovoliť im aby vybrali adekvátny odtieň pre určitú miestnosť. Oni určite budú vedieť vybrať aj kvalitné materiály a správnou kombináciou žltých odtieňov s ostatnými farbami dosiahnuť efekt, ktorý si želáte.

Ako využiť prednosti žltej v interiéri
Pretože patrí do skupiny teplých farieb, žltá je ideálna pre miestnosti, ktoré sú obrátené na sever. Na druhej strane dynamickosť, na ktorú žltá podnecuje ju vyraďuje z vhodných farieb pre priestory určené na oddych a relaxovanie.

Žltá nie je dobrý výber ani pre spálňu, aspoň nie v tých intenzívnych tónoch, ale je ideálna pre jedálne a kuchyne. Citrón žltá osvieži každú kuchyňu a urobí ju čistou. Ak použijete rozličné odtiene žltej, môžu sa dosiahnuť početné efekty. V kombinácii so sivou každý priestor dostane na elegancii. Zelená i žltá upomínajú na neodolateľné chvenie a dynamiku rozkvitnutej lúky. Pastelové tóny žltej pôsobia upokojujúco a vytvárajú príjemnú, mäkkú atmosféru. Intenzívna žltá je výborná na zdôrazňovanie a najlepšie je využiť to na určité detaily. Banána žlté odtiene sa výborne kombinujú s čiernou, sivou a zelenou. Červená a žltá asociujú na hlad a vyvolávajú túžbu po jedle. A hneď sme si všetci pomysleli na McDonald´s. Svetlá a pastelová žltá výborne ladia s bielou, pastelovo fialovou a modrou.

V Japonsku žltá farba symbolizuje smelosť. Preto si pozrite všetky Maxima odtiene tejto zaujímavej farby a smelo sa dajte do jej kombinovania. Aby sme vám pomohli ľahšie sa rozhodnúť, ponúkame vám veľmi zaujímavého spolupracovníka – modernú aplikáciu.

Hrajte sa, kombinujte, dekorujte steny v rozličných miestnostiach… A nakoniec, ponúkame vám možnosť, aby ste všetko to urobili na vlastnom obrázku interiéru, ktorý chcete upraviť.