Metalická fólia na stenu MAXIDECOR Metallico

MAXIDECOR Metallico je špeciálna metalická fólia, ktorá dosahuje špeciálny efekt stien potiahnutých drahým kovom. Používa sa na vnútorné steny. Ľahko sa aplikuje na maľovanú stenu alebo na stenu zdobenú niektorou z dekoratívnych techník MAXIDECOR. Najčastejšie sa lepí na textúrované materiály, ako je MAXIDECOR Travertino alebo Concrete. Konečný efekt kovom obložených stien sa dosiahne odstránením fólie po 1 hodine. Fólia nesmie zostať prilepená na stene dlhšie ako 2 hodiny. Ak materiál, ku ktorému je fólia pripevnená, nie je úplne suchý, fólia môže zmeniť farbu. Vyrába sa v zlatom, striebornom a bronzovom prevedení.

Kliknite sem, aby ste si pozreli produkt Maxidecor Metallico

Povrchový základný náter
ROLOGRUND naneste v jednej vrstve. Je to hrubý akrylový základný náter s kremeňom. Robí povrch drsnejším, čo uľahčuje nanášanie MAXIDECOR Travertino. Po 4 až 6 hodinách môžete pokračovať ďalej.

MAXIDECOR Travertino - Príprava materiálu
MAXIDECOR Travertino 20 kg pridajte do 5 až 5,5 l vody. Miešajte až do úplnej homogenizácie, počkajte 15 minút a potom znova intenzívne premiešajte. Takto pripravený materiál je potrebné spotrebovať do 2 hodín.

MAXIDECOR Travertino - Aplikácia
Hmotu nanášajte v rovnomernej vrstve pomocou zúbkovaného hladidla MAXIDECOR Stilsaw - zúbkovanou stranou. Ihneď potom povrch zarovnajte hladkou stranou.

MAXIDECOR Travertino - Vytváranie textúr
Akonáhle vyhladíte povrch, použite náradie 'MAXIDECOR umelá tráva' a urobte priamočiare vzory. Môžu byť vertikálne alebo horizontálne. Pri veľkých plochách sa odporúča použiť vodováhu alebo profil, aby boli čiary úplne rovné.

Asi po 10-15 minútach textúru uhladíme pružnou stierkou tak, aby vznikla textúra s rovnými a členitými líniami, tzv. Technika „Pietra Zen“ alebo v preklade „zen stone“. Na hladké časti sa tak fólia prilepí a preliačené časti budú vo vyblednutej farbe, čo vytvorí pekný kontrast.

POZNÁMKA: Fólie sú väčšinou nalepené na 'Pietra Zen', pretože tam nie sú žiadne veľké hladké plochy. Ak máte veľké hladké plochy, bez zárezov, pri lepení fólie bude spoj medzi fóliami viditeľný a nebude to pekné.

MAXIDECOR Travertino - Farbenie
Keď je Travertino zaschnuté, natrieme ho akoukoľvek vodeodolnou matnou farbou MAXIMA v požadovanom odtieni v dvoch vrstvách. Medzi jednotlivými vrstvami a pred nalepením fólie počkajte minimálne 6 hodín. Vybrali sme MAXIDECOR Nero, pretože je extrémne čierny, čo umožňuje fólii najviac vyniknúť. Farbu nanášajte pekne, s minimálnymi stopami valčeka, aby fólia dobre priľnula.

MAXIDECOR Metallico - Lepenie fólie
UPOZORNENIE: Musíte počkať, kým Travertino dobre vyschne, minimálne 24 hodín. Fólia nie je odolná voči alkáliám a ak Travertino nie je úplne suché, fólia môže zmeniť farbu.

Naneste na stenu MAXIDECOR Transfer Lack a fóliu ihneď nalepte na nemetalickú stranu tak, aby kovová (metalická) strana smerovala k vám. Transfer Lack je pripravený na aplikáciu, stačí ho dobre premiešať. Nenanášajte príliš tenkú vrstvu laku, pretože hrubšia vrstva vám umožní mať viac času na nalepenie fólie. Taktiež nenanášajte príliš husto, aby nestekala. Naneste lak o niečo širší ako fólia, ktorá je široká 30 cm; keď nalepíte fóliu, naneste lak na nový povrch, nalepte fóliu a tak ďalej až na koniec steny. Pripravte si fóliu, aby ste pri nanášaní laku nestrácali čas jej rezaním. Najlepšie je pracovať vo dvojici s kolegom. Jeden drží fóliu v hornej časti steny a druhý uťahuje a tlačí na stenu a odrezáva fóliu na spodnom okraji steny. Keď už fóliu odstrihnete, máte pár minút na to, aby ste ju pekne utiahli a vytlačili zachytený vzduch. Môžete to urobiť ručne alebo aj s čistým suchým valčekom.

MAXIDECOR Metallico - Odstraňovanie fólie
Po 1 hodine lepenia, nie dlhšie ako 2 hodiny, môžete fólie odstrániť. Ak sú Travertino a farba dobre vysušené, fólie sa vám s najväčšou pravdepodobnosťou podarí odstrániť asi po 30 minútach. Nezabudnite fóliu pred odstránením trochu odstrániť iba na jej kraji, aby ste sa uistili, či sa kovový pigment preniesol na stenu. Ak áno, potom stačí odstrániť fólie v poradí, v akom ste ich lepili. S najväčšou pravdepodobnosťou vám po odstránení fólií zostane vidno mliečnu farbu Transfer Lack, ktorý nie je úplne suchý. V čerstvom stave má mliečne modrú farbu, ale po vyschnutí je úplne bezfarebný, takže sa netreba obávať. Má saténový lesk a poskytne stene dodatočnú ochranu.

Kľúčové slová: maxima, maxima slovensko, maximapaints, farby, fasády, farby a fasády maxima, farby a fasády maxima slovensko, maxidecor, metallico, maxidecor metallico, folia na steny, folie na steny, folia na stenu, metalická fólia na stenu, metalické fólie na steny