Analogická schéma kombinovania farieb - čo to je a ako sa používa

Jedným z najdôležitejších prvkov pri úprave interiéru je výber farieb. To je súčasne jedna z najväčších výziev, pretože farby majú výnimočný vplyv na vytvorenie určitého prostredia.
Ak len jeden detail vnesieme v inej farbe celý priestor dostane inakší vzhľad.

Na druhej strane, farieb a ich odtieňov je mnoho, a tým čo viac možností na ich zlaďovanie. Koľko farieb použiť, aby sme dosiahli príjemnú harmóniu v priestore? Ako ich zosúladiť a vyhnúť sa dojmu monotónnosti alebo nevkusu a chaotickej rôznofarebnosti? Plánovanie výhernej kombinácie farieb začína skúmaním a chápaním vlastností farieb a ich vzájomných vzťahov. Základným nástrojom kombinovania farieb je paleta 12 farieb. Vo farebnom kruhu farby sa delia na studené a teplé, primárne, sekundárne, terciárne a neutrálne. Pritom, môžu byť ešte tmavé alebo svetlé. Dobrá znalosť týchto vlastností nám môže pomôcť vytvoriť požadované prostredie, zvýrazniť výhody a zjemniť nevýhody určitého priestoru.

Jedným zo základných pravidiel je nekombinovať viac ako tri farby. Jestvuje niekoľko ustanovených a osvedčených zásad ich zlaďovania, a jedna z nich je analogická schéma.

Analogické farby v službe súladu a pohodlia
Analogická schéma predstavuje kombináciu troch (prípadne dvoch) farieb, ktoré sa vo farebnom kruhu nachádzajú v rade, jedna povedľa druhej. Analogické farebné odtiene sa veľmi dobre zhodujú a pomocou nich sa dosiahne pokojné, harmonické a pohodlné prostredie. Dizajnéri interiérov odporúčajú používať analogické zásady zlučovania studených alebo teplých farieb. Napríklad, pre izbu je ideálna kombinácia červenej, oranžovej a žltej farby. Ona vytvára prostredie výnimočnej teploty a pohodlia. Fialová, modrá a zelená majú chladnejší a odmeranejší účinok, sú ideálne pre miestnosti oddychu a relaxácie. Aby ste sa vyhli nesúladnej rôznofarebnosti v priestore mali by ste si zvoliť jednu farbu ako dominantnú a najväčšiu časť priestoru omaľovať touto farbou. Z ďalších dvoch analogických farieb jedna bude slúžiť ako sekundárna, a druhá ako akcentná pre detaily. Taká skladba farieb sa často vyskytuje v prírode, a preto je veľmi prijateľná ľudskému oku. Najlepším príkladom analogickej schémy zlaďovania farieb je analogická farebná gradácia listov v jeseň. V umení jeden z príkladov analogického zlaďovania farieb sú „Slnečnice“ Van Gogha.

Hoci analogicky skombinované farby pôsobia harmonicky a vyvážene, ako nedostatok sa môže uviesť absencia väčšieho kontrastu. Samozrejme, jestvujú spôsoby ako dosiahnuť viac kontrastov v analogicky zladenom kolorite.

Dokonca, nemusíte vedieť nič o farbách a zásadách ich zlaďovania v interiéri. Aby ste vo svojom priestore dosiahli práve to, čo chcete, najlepšie by bolo, aby ste všetko v súvislosti s plánovaním, výberom vhodných materiálov a samé zhotovenie ustúpili profesionálnemu tímu. Na vás je len zaželať si, dať podnet svojou ideou a odborníci sa postarajú o to, aby sa ona čo najskôr stala skutočným majstrovským dielom na vašich stenách.